Gabriela Szabo motivată de campania Clubului Nautic Român pentru modificarea codului fiscal
Paul Greavu ●
Forul care guvernează asupra sportului românesc susţine modificarea codului fiscal în ceea ce priveşte, printre altele, scutirea de impozite şi taxe locale pentru bazele sportive. Poziţia oficială a fost adoptată chiar de Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului.
”Propunerile Ministerului Tineretului și Sportului pentru modificarea Codului Fiscal sunt făcute în spiritul sprijinirii inițiativei în sport. Prin scutirea de impozite locale a cluburilor și bazelor sportive stimulăm performanța la nivel local, iar scoaterea de la impozitare a premiilor pentru locurile 1-6 la campionatele europene mondiale și jocurile olimpice și paralimpice este un alt element concret de sprijin al performanței sportive”, se arată în comunicatul de presă publicat de Gabriela Szabo pe site-ul MTS, pe 23 martie 2015.
În acelaşi comunicat remis de MTS sub titlul „Gabriela SZABO susține antreprenoriatul în sport”, la o lună de zile după lansarea de către Clubul Nautic Român a campaniei publice pentru corelare Codului Fiscal cu prevederile din Legea Sportului, fosta atletă a subliniat faptul că un cod fiscal pus în armonie cu legea sportului ar facilita legăturile dintre cluburile sportive şi mediul privat. Ministrul Szabo şi-a încheiat mesajul postat pe site-ul ministerului prin a menţiona că acordarea facilităţilor fiscale revendicate ar aduce o modificare în bine a sportului românesc. „Prin ultimele modificări ale codului fiscal propuse de MTS cred că s-a făcut un pas înainte pentru a întări autonomia financiară a sportului de performanță și pentru a creea o punte de legătură între federațiile sportive naționale si mediul privat”, a precizat Gabriela Szabo, după ce a introdus noul amendament, pentru care a militat Clubul Nautic Român, ce cuprinde prevederile din Legea Sportului, chiar în şedinţa de Guvern în care s-a adoptat proiectul noului Cod Fiscal.
Poziţia Ministerului vine în contextul în care cluburile sportive au mari dificultăţi procedurale. Cel mai elocvent este exemplul Clubul Nautic Român, care o bună bucată de vreme s-a luptat cu morile de vânt, dar care, într-un final, va avea parte de măsuri favorabile. De altfel, în articolul Clubul Nautic Român vrea să modifice Codul Fiscal în favoarea sportului, din 10 martie, apărut în Magazin Nautic , entitatea sportivă a tras un semnal de alarmă legat de situaţia aberantă în care codul fiscal actual se bate cap în cap cu legea sportului. Andreea Mihăescu, directorul executiv al clublui, declara, printre altele, la acea dată: „Primarul ( n.r. primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan) ne-a asigurat de tot sprijinul spunând că el caută soluţii ca printr-o eventuală hotărâre de consiliu local să fim <<amnistiaţi>> de datoriile de care ne absolvă însăşi Legea Sportului, dar nu este exclusă total nici prezumtiva ipoteză a <<naţionalizării>> bazei nautice pentru stingerea datoriei, caz prevăzut de legea fiscală, după cum se vede”. Acest deznodământ sumbru pare acum să aibă şanse tot mai mici să se concrectizeze, mai ales odată cu declaraţiile Gabrielei Szabo.
Clubul Nautic Român este exemplul cel mai elocvent că dreptatea nu se obţine doar cu trafic de interese sau bani, ci se poate şi cu logică şi bun simţ şi o eficientă campanie publică şi mediatică transparentă, de conştietizare şi promovare a justelor puncte de vedere asociată cu petiţii transmise mediului politic decizional.
Felicit Clubul Nautic Roman pentru tenacitatea in lupta pentru drepatate si izbanda.
Din toata inima,
MULT SUCES!
Bravo Gabriela Szabo,
Daca va rezulta o buna lege,inseamna ca nu a pierdut timpul la inaugurarea bazei nautice dela Techirghiol.Probabil ca este unul dintre putinele personaje din guvern care ocupa pozitia de ministru datorita calitatilor de mare sportiva.Stie fara indoiala, ce inseamna „sport”.
De ce nu avem legi bune dela inceput si este nevoie de nu stiu ce corectii ulterioare?Raspunsul este simplu, democratie originala ,parlament original ,legislatie proasta,efecte pe masura.